KELATEBOLA

LESEN

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.

Ahad, 19 September 2010

Menang Dipuji, Kalah Dikeji.Perumpamaan tersebut ada benarnya jika dilihat selepas perlawanan menentang PKNS FC semalam.

Rata-rata penyokong Kelantan sama ada di Stadium, blog, web, laman sosial dan di mana-mana sahaja memuji persembahan pasukan walau hanya menang tipis keatas pasukan kerdil.

Berbeza tiga hari lalu selepas ditundukkan Negeri Sembilan.

Pelbagai sumpah seranah, kata nista, sorakan boo dilontarkan kepada pemain dan pengurusan pasukan akibat gagal mengutip mata di halaman sendiri.

Walhal pertembungan klasik tersebut menampilkan dua pasukan gergasi arena bola sepak Malaysia. Dua pasukan yang layak ke final tahun lalu, ulangan pertembungan pertama dalam Piala Malaysia kali ini.

Penyokong Kelantan sebenarnya antara penyokong terbaik di Malaysia jika dinilai dari sudut kehadiran ke stadium tetapi mereka bukan terbaik jika dilihat pada perlakuan, perangai dan sifat semasa menyaksikan perlawanan.

Provokasi, lemparan objek, lontaran mercun, menimbulkan suasana kacau dan apa sahaja perkara negatif terpalit kepada penyokong Sang Kijang walau hanya segelintir individu sahaja yang melakukan perkara tersebut.

Bukan untuk mengatakan sesuatu yang negatif kepada peminat pasukan sendiri, tetapi inilah realiti yang dipaparkan oleh penyokong Kelantan sewaktu hadir menyaksikan perlawanan di kebanyakan stadium dalam negara kita.

Boleh dihitung dimana mereka hadir tanpa melakukan sebarang kekacauan dan lontaran mercun. Sokongan terbaik yang pernah disaksikan ialah ketika Kelantan mengikat Pahang dalam perlawanan Liga Super beberapa bulan lepas.

Bermula dari minit pertama sehinggalah wisel penamat, penyokong yang hadir memberi sokongan tidak berbelah bahagi walau ketinggalan, menikmati perlawanan selain berpesta di penghujung setelah Sang Kijang berhasil bangkit.

Jadilah penyokong sejati sentiasa berada di belakang pasukan. Kritik bila diperlukan kerana kita hadir ke stadium selain memberi sokongan, kita juga membawa imej semua anak Kelantan di seluruh dunia.

Sokongan kita bukan ketika menang, sokongan kita zaman berzaman. Kritik untuk perubahan bukan kritik untuk memusnahkan. Datang beri sokongan bukan datang membawa hukuman. Kelantan. Gomo.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular