KELATEBOLA

LESEN

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.

Rabu, 28 Disember 2011

Prebiu Perlawanan Piala Unity 2011 : Persebaya 1927 mln Kelantan.

Kelantan turun perlawanan kedua Piala Unity dengan tekad tinggi untuk menjulang buat kali pertama piala yang dipertandingkan melawan Persebaya 1927 di Stadium Gelora 10 November, Surabaya, malam esok.


Perlawanan pertama yang berkesudahan seri 1-1 bagaimanapun menjadikan laluan Kelantan dilihat sedikit sukar sementelah pasukan lawan yang dihadapi bukan calang-calang skuad selain mempunyai kelebihan bermain di gelanggang sendiri.

Persebaya sudah membuktikan bahawa kejagohan mereka mampu memberikan Peter James Butler dan anak didiknya tekanan dari minit awal sehingga tamat perlawanan.

Namun, Butler yakin skuad bimbingan yang dilatih bermula awal pra musim baru ini mampu bangkit untuk mengharumkan nama negara di pentas lawan seterusnya meneruskan langkah cemerlang skuad kebangsaan di bumi Indonesia.

Persebaya selaku juara Liga Prima Indonesia bagaimanapun tentu mahukan lebih daripada kemenangan kerana mereka tentu tidak mahu dimalukan di arena sendiri didepan penyokong setia mereka.

Justeru itu, jurulatih mereka, Divaldo Alves sudah menyiapkan barisan terkuat untuk membenam Kelantan dengan kelebihan tiga jaringan dan merangkul Trofi Unity di tempat sendiri.

Dengan mempunyai skuad sempurna, Divaldo mungkin melakukan perubahan besar termasuk menurunkan kembali kesemua pemain utama Persebaya yang tidak dapat turut serta ke Kota Bharu pada perlawanan pertama.

Taktikal

Persebaya 1927

Divaldo Alves dijangka tidak mengubah taktikal yang telah mereka pakai sewaktu mengikat Kelantan di Kota Bharu. Formasi 4-5-1 dilihat sesuai untuk memberikan mereka lebih bertahan kerana mereka selesa untuk bermain tanpa tekanan. Tetapi variasi penyerangan tetap dengan lebih menumpukan kepada hantaran pendek serta serangan pantas dari kedua-dua sayap diharap dapat menjelmakan jaringan yang dimahukan. Mereka juga dijangka akan menggunakan "man marking" serta serangan balas untuk memerangkap pertahanan pasukan Kelantan.

Kelantan

Seperti juga pelatih Kelantan, Peter James Butler dimana strategi beliau mungkin tidak berubah dimana Kelantan dijangka akan cuba menggunakan kelebihan yang ada pada pemain "midfield" untuk memperkasakan lagi formasi 4-3-3, tidak seperti perlawanan pertama tempoh hari. Taktikal menyerang akan diteruskan untuk memecah masuk kedalam kawasan Persebaya kerana posisi bertahan tidak memungkinkan Kelantan menjaringkan gol. Selain itu, Butler mungkin akan memberi penekanan kepada situasi bola mati untuk mendapatkan jaringan yang diperlukan di tempat lawan.

Kesebelasan Jangkaan.

Persebaya 1927

Persebaya dijangka mengekalkan penjaga gol mereka, Dedi Iman untuk perlawanan ini namun meletakkan penjaga gol nombor satu mereka, Dimas Galih selaku penganti. Mungkin juga Dimas dimasukkan kerana pelatih Persebaya mahukan skuad terbaik untuk menjadikan kubu mereka kebal dari jaringan pasukan Kelantan.

Barisan pertahanan yang juga ketua pasukan, Erol Iba dijangka terus memperkuatkan barisan pertahanan dengan bantuan daripada pemain import Brazil, Otavio Dutra. Jefry Presetyo akan memperkemaskan lagi barisan benteng manakala satu tempat lagi mungkin menjadi rebutan termasuklah pemain yang bermula di bangku simpanan pada perlawanan pertama, Khomad Suharto.

Jentera tengah menyaksikan Mat Halil mungkin bermain di posisi ini bersama dengan Jusmadi Adang. Namun berita gembira kepada kem Persebaya selepas kembalinya dua tonggak utama yang tidak dibawa ke Kelantan kerana menghadapi masalah pasport. Rendi Irawan mungkin diturunkan bagi mengantikan tonggak import mereka, Amaral yang dilihat tidak efektif membantu penyerang melakukan penyudah dalam perlawanan pertama. Feri Irawan, pemain yang bermain selaku "attacking" juga mungkin dimasukkan Divaldo bagi mengantikan Jusmadi Adang untuk pasukan Persebaya kerana pemain ini yang sudah mencetak tiga jaringan dalam perlawanan Liga Indonesia diharap melakukan jaringan kepada tuan rumah. Andik dan Mohd Taufiq terus kekal didalam skuad kerana dua pemain ini memainkan peranan penting melakukan serangan pantas daripada bahagian sayap untuk menceroboh benteng Sang Kijang dari kawasan kiri dan kanan.

Pemain serangan pula menyaksikan perubahan taktikal daripada Divaldo apabila tugasan meletakkan Andrew Barisic berseorangan ternyata gagal memberikan mereka jaringan pada perlawanan pertama. Justeru itu, ketua jurulatih berasal dari Portugal tersebut mungkin mencari seorang pemain untuk digandingkan dengan Barisic. Melihat pada senarai pemain, Miko Adrianto mempunyai peluang cerah dimasukkan berbanding penyerang lain.

Kelantan

Kehadiran Kelantan ke Persebaya dengan membawa empat penjaga gol termasuklah penjaga gawang nombor satu, Khairul Fahmi Che Mat dilihat langkah berjaga-jaga pihak pengurusan untuk perlawanan ini. Kemungkinan besar Khairul Fahmi akan beraksi di posisi permulaan manakala Shahrizan Ismail serta dua lagi pemain, Fakhrudin serta Syazwan akan diletakkan di posisi simpanan.

Jentera pertahanan, ketiadaan Nik Shahrul Azim dan Azizi Mat Rose kerana layangan kad merah memberikan peluang kepada Farisham Ismail untuk bermain selaku pemain utama disamping S. Subramaniam. Daudsu dan Aziz akan melengkapkan barisan pertahanan kiri dan kanan manakala Zamri Ramli serta Rizal Fahmi berada di tempat duduk simpanan.

Barisan tengah, tiada perubahan ketara dengan Shakir Shaari akan memulakan tempat di posisi permulaan manakala penjaring gol tunggal perlawanan pertama, Indra Putra Mahayuddin akan diletakkan di posisi sayap kiri. Norfarhan bermain sayap kanan manakala beberapa pemain tengah yang turut dibawa ke Surabaya seperti Badri Radzi, Azwan Roya, Izuan Rosli, S. Chanturu dan Zakaria mungkin tidak diturunkan pada permulaan perlawanan andai Butler kekal menggunakan formasi 4-3-3 seperti jangkaan.

Barisan serangan, Mohamed Mahmoud Ghaddar diletakkan selaku penyerang utama manakala Denny Antwi akan menjadi pembantu penyerang. Norshahrul Idlan pula mempunyai posisi lebih bebas di kawasan serangan dan tengah untuk mengatur serangan manakala Ramzul Zahini berada di bangku simpnanan.

Barisan Jangkaan dan Formasi

Khairul Fahmi Che Mat
Daudsu Jamaludin--Farisham Ismail--S.Subramaniam--Aziz Ismail
Norfarhan Mohamad--Shakir Shaari (Kp)--Indra Putra Mahayuddin
Denny Antwi--Mohamed Ghaddar--Norshahrul Idlan Talaha

mln

Andrew Barisic
----- Miko Adrianto -----
Andik Vermansyah--Mat Halil--Jusmadi Adang--Muhamad Taufiq
Otavio Dutra--Jefry Prasetyo--Khomad Suharto--Erol Iba
Dimas Galih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular