KELATEBOLA

LESEN

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.

Jumaat, 25 Februari 2011

Pasti sengit di Alor Setar


RAMZUL (kiri) antara penyerang muda dalam skuad Kelantan yang perlu diawasi musim ini.


PERTEMBUNGAN antara Kelantan dan Kedah di Stadium Darulaman malam ini cukup signifikan apabila kedua- dua pasukan turun dengan misi yang berbeza namun, matla- matnya tetap satu iaitu mengumpul tiga mata penuh.

Sang Kenari yang kini menghuni tangga kesembilan liga dengan lima mata daripada empat perlawanan dengan mencatat keputusan sekali menang, dua seri dan satu kalah pastinya mengimpikan kemenangan bagi memperbaiki kedudukan.

Bagi Kelantan, kemenangan di Alor Setar bukan sahaja mengukuhkan lagi tempat di singgahsana liga.

Ttetapi ia merupakan satu kemenangan moral selepas hanya mencatat keputusan seri pada perlawanan liga dan Piala FA musim lalu.

Hakikat tersebut disedari oleh pengendali The Red War- riors, Datuk M. Karathu yang cukup optimis dengan kemampuan anak-anak buahnya untuk turun dengan misi menggempur gawang Kedah, sekali gus membawa pulang tiga mata ke Kota Bharu.

Menurutnya, tiga mata tersebut sangat penting terutama di awal saingan kerana setiap pasukan perlu mengumpul seberapa banyak mata maksimum bagi menja- min keselesaan dalam liga selain suntikan moral kepada pemain.

"Kami cukup menghormati pasukan Kedah kerana mereka mempunyai pemain muda berbakat yang sudah lama bermain bersama selain mempunyai keserasian yang cukup baik. Saya menjangkakan pertembungan ini agak sengit.

"Namun, kita ke sana dengan misi untuk membawa pulang mata maksimum dan saya jangkakan pemain sudah mengetahui matlamat utama kami," katanya ketika dihubu- ngi semalam.

Tambahnya, beraksi di Alor Setar bukan sesuatu yang mudah kerana Kedah juga bakal turun dengan ribuan penyokong fanatik mereka selain rekod mereka yang mampu menjaringkan gol pada setiap perlawanan.

Jelasnya, fokus dan disiplin ketika beraksi pastinya menjadi tonik yang cukup penting kepada semua pemainnya dalam memburu kemenangan.

"Kita akan mengharungi tiga perlawanan sengit dalam tempoh lapan hari kerana selepas pulang dari Alor Setar, kami akan ke selatan tanah air untuk bertemu Johor FC dalam Piala FA sebelum bertemu Negeri Sembilan di Kota Bharu.

"Ia merupakan saat yang agak sukar buat pemain kerana mereka perlu bersedia dari segi mental dan fizikal. Saya percaya kita sudah berada di landasan yang terbaik untuk mengekalkan momentum kemenangan," ujarnya.

Mengulas mengenai jentera serangannya yang dilihat belum lagi mempamerkan taring, Karathu berkata: "Saya sudah nampak kelebihan dan kelemahan yang ada pada pemain, dan saya melihat potensi yang ada pada Ramzul (Zahini Adenan), cuma dia perlu bekerja lebih keras untuk memperkemaskan penyudahnya.

"Pemain-pemain lain juga berkemampuan untuk menjaringkan gol terutama ketika Norshahrul Idlan Talaha kini menjadi tumpuan dan kesempatan tersebut sepatutnya digunakan sebaik mungkin oleh pemain lain," jelasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular