KELATEBOLA

LESEN

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.

Khamis, 3 Jun 2010

Ulasan perlawanan: Seladang Terkulai, Kijang Melompat TinggiAlamat emel ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

Tiga mata berjaya dikutip Kelantan apabila garang membenam Perak 2-0 di Stadium Sultan Muhamad ke-IV, Kota Bharu, malam semalam.

Gol jaringan Norfarhan Mohamed pada awal babak kedua dan Hairudin Omar di minit akhir perlawanan mengesahkan kemenangan Kelantan dihadapan puluhan ribu penyokong setia Red Warriors yang bertandang ke stadium.

Kemenangan ini meletakkan Kelantan selesa di kedudukan kedua Liga Super mengutip 45 mata setelah pasukan jiran, Terengganu terikat 1-1 dengan Negeri Sembilan di Kuala Terengganu.

Kelantan menyerlahkan penguasaan keatas anak didik Raja Azlan apabila melakukan percubaan pertama melalui tandukan Akmal Rizal namun sedikit tersasar pada minit ke-11.

Selang beberapa minit kemudian, percubaan Norfarhan pula terus ke dakapan gol pelawat, Khairul Izwan.

Gandingan Badri Radzi dan Indra Putra hampir membuahkan hasil pada minit ke-23 apabila kuisan kaki kanan Indra sedikit melepasi palang gol ketika pertahanan dan penjaga gol Perak sudah tertewas.

Badri Radzi turut hampa apabila sepakan percuma lencong sedikit dari luar kotak penalti tangkas ditepis Khairul Izwan.

Perak yang mempertaruhkan penyerang berasal dari Kelantan, Saufi Saadi untuk bergandingan dengan Khairul Izzat dan Nazri Kamal bagaimanapun turut mempunyai peluang keemasan namun kegopohan selain kegagalan mengawal bola dengan baik menyaksikan beberapa peluang terhidang dilepaskan begitu sahaja.

Peluang terbaik mereka hadir pada minit ke-30 apabila Shafuan Adli merembat dari luar kotak penalti tetapi terus kedakapan Khairul Fahmi Che Mat.

Tandukan Akmal Rizal dan sepakan meliar Rizal Fahmi pada saat akhir menutup babak pertama dengan kedudukan 0-0.

Bersambung babak kedua, Norfarhan Mohamed menceriakan hampir 20 ooo penyokong Kelantan apabila rembatan kaki kanan hasil umpanan Norshahrul Idlan Talaha dari luar kotak penalti terus menerjah jaring.

Selepas gol tersebut, pemain Kelantan bagaikan hilang punca apabila beberapa gerakan yang sepatutnya menghasilkan gol gagal diterjemahkan kedalam jaring.

Bermula dengan kegagalan Akmal Rizal menampan masuk bola tandukan sipi Indra Putra, Shahrul pula menyepak tinggi ketika berseorangan di dalam kotak penalti.

Selepas percubaan tersebut, pemain Kelantan mulai tertekan dan ruang ini digunakan pemain Perak untuk melakukan beberapa serangan kearah kubu Kelantan.

Mereka mempunyai dua ruang melalui Khairul Izzat namun digagalkan terjahan bersih Rizal Fahmi dan peluang tandukan dari Thevagaran berjaya dikeluarkan Azizi Mat Rose.

Sepuluh minit terakhir, Kelantan kembali mendapat rentak apabila melancarkan serangan melalui pemain gantian Hairudin Omar dan Khairan Eroza.

Khairan melepaskan sepakan padu dari luar kotak lepas sedikit dari palang manakala Hairudin menyepak keluar bola hantaran lintang Daudsu Jamaludin walaupun berhadapan dengan Khairul Izwan pada minit ke-82.

Hairudin Omar akhirnya menebus kembali kesilapan tersebut pada masa tambahan apabila bijak merembat rendah memperdayakan Khairul Izwan untuk gol kedua Kelantan.

Tiga kad kuning dilayangkan pengadil, Ahmad Boestaman iaitu dua kepada Kelantan dan satu kepada Perak.

B. Sathianathan yang ditemui selepas perlawanan lega dengan persembahan anak didiknya kerana menampilkan aksi yang berdisiplin dan berjaya memberi tekanan kepada pemain Seladang.

Cuma selepas gol pertama, Kelantan memperlahankan rentak menyebabkan pasukan pelawat berjaya mengatur beberapa gerak. Tetapi keseluruhannya, saya berpuas hati dengan persembahan yang dilakukan pemain kita.

Kesebelasan Utama:

B.Sathianathan

KELANTAN : Khairul Fahmi Che Mat, Azizi Matt Rose, Mohd Daudsu Jamaluddin, Mohd Rizal Fahmi Ab Rosid, Mohd Farisham Ismail,Mohd Shakir Shaari (Khairan Eroza Razali), Indra Putra Mahayuddin (KP), Mohd Norfarhan Muhammad, Muhd Badhri Radzi (Cik Hisamuddin Hassan), Akmal Rizal Ahmad Rakhli (Hairuddin Omar) dan Norshahrul Idlan Talaha.

Y.M Raja Azlan Raja Shoib

PERAK : Khairul Izwan Mohamed Jamaludin, S Sathiakumaran, K Nanthakumar (KP), Khairul Izzat Jamaluddin, Mohd Syazwan Roslan, Mohd Arif Ismail, Shahrizal Saad, Wan Azwari Wan Nor, Mohamad Khalis Ibrahim, Muhammad Nazri Mohd Kamal (Isma Alif Mohd Salim), dan Mohd Saufi Sa’aidi (Thevaggaran).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular