KELATEBOLA

LESEN

Lesen Creative Commons
karya ini dilesen dibawah satu Lesen Pengiktirafan 2.5 Malaysia Creative Commons.

Sabtu, 5 Januari 2013

Tiada masa tambahan tentukan pemenang - FAM
kelatelaweperakJuarals

SEPAKAN penalti bakal menjadi penentu pasukan mana yang bakal mendakap Piala Sultan Ahmad Shah malam ini jika aksi 90 minit perlawanan berakhir dengan keputusan seri.

Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Afendi Hamzah memberitahu, tiada lanjutan masa tambahan akan dilaksanakan sekiranya kedua-dua pasukan terikat pada 90 minit perlawanan.

"Tiada masa tambahan, sebaliknya pemenang akan ditentukan menerusi penentuan sepakan penalti.
"Tiada sebarang mata juga diberikan kepada mana-mana pasukan yang menang, sebaliknya aksi Sumbangsih ini lebih dilihat sebagai simbolik pembuka tirai Liga Malaysia (Liga M) 2013," kata- nya pada sidang akhbar di Kelana Jaya semalam.

Afendi memberitahu, aksi sulung Kelantan (menentang PKNS) dan ATM (berdepan Lions XII) juga dilewatkan sehari berbanding pasukan lain seperti mana yang ditetapkan FAM sebelum ini.

"Saya harap kedua-dua pasukan, terutamanya penyokong dapat mempamerkan semangat kesukanan yang tinggi ketika perlawanan itu nanti," katanya.

Ini merupakan kali ketiga Kelantan beraksi di pentas Sumbangsih selepas muncul juara edisi 2011 (tewaskan Selangor 2-0) sebelum terpaksa berpuas hati dengan gelaran naib juara apabila tumpas 1-2 kepada Negeri Sembilan musim lalu.

ATM pula memburu Piala Sumbangsih buat kali pertama selepas muncul naib juara Piala Malaysia musim lalu.

Untuk rekod, aksi Piala Sumbangsih mempertemukan juara Piala Malaysia dan juara Liga Super sejak 2011.
Sebelum itu, ia membabitkan pemenang saingan liga dan Piala Malaysia sejak diperkenalkan pada 1985 sebelum dirombak semula yang membabitkan pemenang Piala Malaysia dan Piala FA pada 1993.
Selangor merupakan pasukan terbanyak mendakap Piala Sumbangsih iaitu lapan kali diikuti Perak dan Kuala Lumpur (tiga kali).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular